Skip Navigation Links
artikel
 
Kermis-Cultuur weekend Vortum-Mullem.
za 05-08-2017

Op 2 en 3 september a.s. organiseert de Stichting Kermis-Cultuur (Nederland)  een Kermis Cultuur Weekend in Vortum-Mullem. Tijdens dit weekend zullen 5 Nederlandse topbouwers hun miniaturen van kermisattracties van weleer tentoonstellen in een daarvoor speciaal opgestelde Belgische spiegeltent. Het geheel vormt een lust voor het oog en is een grote terugreis naar de tijd van weleer. Zo heeft een van de bouwers de kermis van Zutphen anno 1959 op schaal nagebouwd tegen een decor van de winkels (met gevulde etalages) op het marktplein uit die tijd. Tevens is in de spiegeltent  een foto-expositie ingericht van de kermissen uit het gebied Land van Cuijk en Noord-Limburg. Niet alleen foto’s zijn te bewonderen maar ook posters, aankondigingen, gunningen, natuurlijk alles  uit vervlogen tijden. Als laatste is in de tent plaats gemaakt voor variété. De organisatie kan vol trots aankondigen dat ze het meisje zonder hoofd (inclusief bonniseur)  heeft kunnen contracteren. Een van de meest verbluffende kermis-acts uit de jaren ’20.
Op het buitenterrein staan nog een paar kleinere tentjes met daarin ook miniaturen. Verder staat er voor het vermaak van de kindjes een kinderhangdraaimolen anno 1905 alsmede een kleine wafelkraam. In plaats van ponyrijden is er voor de kleintjes tevens een kleine tour op een trekker met wagen mogelijk.
In de aangrenzende woning is een klein kermismuseum gevestigd. Men heeft recentelijk verbouwd en het resultaat is te bezichtigen. U kunt hier aantreffen oude botsauto’s, veel Autopede, Lenaerts, Kindt en van Guyse draaimolenattributen alsmede het levenswerk van wijlen de heer Wim de Gruyl uit Gouda, zijn miniatuurkermis, bestaande uit 14 grote en kleine attracties, van kop van jut tot de Saloncarrousel van de Efteling, Alles schaal 1:20 gebouwd. Zijn eerste draaimolentje bouwde hij in 1941, ruim 75 jaar geleden. Verdere bezienswaardigheden binnen zijn o.a. een grote collectie speelgoed, behendigheidsautomaten, een kermisorgeltje, enkele juke-boxen etc.
Het Kermis-Cultuur Weekend vindt plaats op zaterdag en zondag, 2 en 3 september a.s. te Vortum-Mullem aan de Luinbeekweg ter hoogte van huisnummer 1. Er is ruime parkeergelegenheid voorhanden. De openingstijden zijn: zaterdag van 11.00 uur tot 22.00 uur en zondag  van 13.00 uur tot 22.00 uur en wat niet onbelangrijk is, de toegang is gratis. U bent van harte uitgenodigd.
Stichting Kermis-Cultuur (Nederland)
 

 

Archief van nieuws
 
juli 2018
juni 2018
mei 2018
april 2018
maart 2018
februari 2018
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS