Algemene begroting Gemeente Boxmeer

Publicatiedatum: Dinsdag 24 mei 2016
Jaarrekening 2015, 1e Algemene Begrotingsbijstelling 2016 en Kadernota 2016
Jaarlijks behandelt de gemeenteraad voor het zomerreces een drietal financiële documenten uit de planning & controlcyclus. Deze behandeling vindt plaats in de raadsvergadering van 30 juni aanstaande.
 
Jaarrekening 2015
De jaarrekening 2015 van de gemeente Boxmeer sluit met een overschot van € 2.136.689,--. Belangrijkste meevallers waren lagere kosten Jeugdzorg, lagere kosten Wet Maatschappelijke Ondersteuning, een hogere uitkering uit het Gemeentefonds, hogere opbrengst verkoop landbouwgrond en uitstel van kosten herziening bestemmingsplannen. Door de verslechterde economische marktomstandigheden bedroeg het resultaat van de grondexploitatie per saldo € 189.490,-- negatief en is de voorziening dubieuze debiteuren verhoogd met € 399.000,--.
Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor een gedeelte van overschot tot een bedrag van € 1.117.775,-- over te hevelen naar het dienstjaar 2016 om verplichtingen uit 2015 af te dekken. Voorgesteld wordt het restant van het overschot ad € 1.018.914,-- te storten in een bestemmingsreserve Wet Maatschappelijke Ondersteuning om toekomstige risico’s in de uitvoering van de WMO op te vangen.
 
1e Algemene Begrotingsbijstelling 2016
Via de 1e Algemene Bijstelling wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van het door de raad vastgestelde beleid en de hieraan gekoppelde middelen van het dienstjaar 2016. Belangrijkste conclusies:
De begroting 2016 ligt op koers met per saldo een negatieve afwijking van € 448.000,--.
Belangrijkste mutaties zijn:
Gevolgen nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren meerkosten € 260.000,--;
Hogere inhuurkosten tijdelijk personeel i.v.m. ziekte € 250.000,--;
Kosten referendum € 45.000,--;
Hogere uitkering gemeentefonds € 115.000,--;
Lagere kosten Regiotaxi € 53.000,--.
 
Kadernota 2016
In de Kadernota 2016 wordt een eerste doorkijk gegeven naar de begrotingsjaren 2017-2020. Langzaam maar zeker kruipt de economie uit het dal. We zien dat de huizenmarkt herstelt, het consumentenvertrouwen toeneemt en ook de investeringsbereidheid van bedrijven aantrekt. Maatschappelijk gezien zijn er nog de nodige problemen op te lossen. De verdere transformatie/vernieuwing in het sociaal domein zal nog veel inzet vergen van alle participanten. Ook de vluchtelingenproblematiek houdt de gemoederen flink bezig. Aandacht dient te worden besteed aan mensen die op een of andere manier buiten de boot vallen. In dit krachtenveld van economische mogelijkheden en maatschappelijke vragen en eisen zal de gemeente haar weg moeten vinden.
De financiële speerpunten zoals vorig jaar geformuleerd blijven in dit meerjarenperspectief actueel. Uitgangspunt blijft een sluitend meerjarenperspectief met een versterking van de reservepositie, een verlaging van de schuldenpositie en een stijging van de belastingdruk in lijn met de inflatie. Dit betekent dat de gemeente Boxmeer nog steeds beperkte mogelijkheden tot nieuw beleid heeft. Risico’s, met name in de grondexploitaties, worden beheerst en verkleind. Onzekerheid bestaat nog over de uitkering die de gemeente komende jaren ontvangt uit het Gemeentefonds.
 

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: