Navigatiekoppelingen overslaan
artikel
 
College Boxmeer onderschrijft onderzoek naar ervaringen azc Bu
vr 23-04-2021
College Boxmeer onderschrijft onderzoek naar ervaringen azc
 
Burgemeester en wethouders van Boxmeer hebben kennis genomen van het rapport ‘Ervaringen met zeven jaar opvang van asielzoekers in Overloon’. “Het rapport geeft een objectief beeld van de meningen en ervaringen van onze inwoners en bevestigt wat het college de afgelopen tijd ook heeft geconstateerd: voor overlast gevende asielzoekers is in het azc in Overloon geen plaats”, zegt burgemeester Karel van Soest in een eerste reactie.
 
In opdracht van de gemeente onderzocht bureau I&O Research de ervaringen van inwoners van Overloon, Stevensbeek en acht andere dorpen in de gemeente Boxmeer met de opvang van asielzoekers in het azc in Overloon. De gemeente wilde de ervaringen van de inwoners peilen aan de vooravond van het besluit over voortzetting van het asielzoekerscentrum.
 
Bijna één op de drie
Voor het onderzoek hield I&O Research diepgaande interviews met 26 belanghebbenden, waaronder omwonenden, ondernemers, vertegenwoordigers van dorpsraden, politie enzovoort. Daarnaast konden alle 13.480 inwoners ouder dan 16 jaar van de tien omliggende dorpen in een enquête hun ervaringen en meningen kenbaar maken. Gemiddeld vulde bijna één op de drie de vragenlijst in, in Overloon en Stevensbeek bijna  de helft van de inwoners. “Een teken dat het onderwerp leeft in de dorpen”, zegt Van Soest.
Het onderzoek bevestigt het bestaande beeld van een relatief kleine groep asielzoekers die zorgt voor overlast: (winkel)diefstallen, intimidatie, zwart rijden, inbraken en vernielingen. Veel veroorzakers zijn alleenstaande minderjarigen uit veilige landen, die sinds 2018 in het asielzoekerscentrum worden opgevangen.

Einde aan overlast is voorwaarde voor verlenging
Omwonenden, ondernemers en dorpsraden stellen als voorwaarde voor verlenging van de overeenkomst met het COA dat de criminaliteit en overlast moeten worden opgelost zodat de inwoners niet langer gevoelens van onveiligheid ervaren. Dat is ook de eis die het college van Boxmeer onlangs bij het COA neerlegde. “Het onderzoek maakt duidelijk hoe de dorpsbewoners denken over de toekomst van het azc”, zegt Van Soest. “Dat versterkt onze boodschap aan het COA. Het COA is nu aan zet.”

Gastvrije gemeente
Volgens de burgemeester laat het onderzoek ook zien dat de inwoners van de gemeente in principe positief staan tegenover de opvang van vluchtelingen. “Dat hebben ze de eerste vijf jaar van de opvang ook laten zien. Door de incidenten van de laatste jaren is die bereidheid minder geworden. Ik begrijp dat. Het is nu tijd om die trend om te buigen en opnieuw te laten zien dat de gemeente  Boxmeer een gastvrije gemeente is. Iedereen die zich aan de regels houdt en wil werken aan de toekomst, is hier van harte welkom.”
 
Het onderzoeksrapport van I&O Research is vanaf donderdag 22 april openbaar. Het rapport is te lezen op de website van de gemeente Boxmeer. De gemeenteraad bespreekt het rapport in de komende maanden.

 

Archief van nieuws
 
mei 2021
april 2021
maart 2021
februari 2021
januari 2021
december 2020
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS