Navigatiekoppelingen overslaan
artikel
 
Hoe herken je een beroerte
wo 24-03-2021
Hoe herken je een beroerte? Wacht niet,
meld je zo snel mogelijk, ook in coronatijd!
 
Soms horen we van patiënten ‘Ik werd gisteravond even helemaal niet goed, heb toen een paracetamol genomen en ben in bed gaan liggen. Ik dacht laat ik er eerst even een nachtje over slapen voor ik de huisarts bel’. Neuroloog Ilja Bot: “Mensen bellen vaak niet snel de huisarts, helaas ook als er verschijnselen zijn die kunnen duiden op een beroerte. Juist dan is het van groot belang om zo snel mogelijk behandeld te worden.” Ook in de huidige coronatijd, zo laten de neurologen van Maasziekenhuis Pantein weten.
 
Mond, sprak, arm… beroertealarm
Een scheve mond, verlamming van arm of been, niet uit je woorden kunnen komen. Dat zijn de belangrijkste verschijnselen van een beroerte. Vandaar ook de landelijke campagne: Mond, spraak, arm… beroertealarm! Ook plotseling ernstige problemen met slikken, een verdoofd gevoel aan arm of been, dubbel zien, hevige duizeligheid en coördinatie- of evenwichtsproblemen kunnen symptomen zijn van een beroerte.
Wanneer de verschijnselen langer dan 5-10 minuten duren, moet iemand zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Hoe eerder iemand in het ziekenhuis is, hoe eerder de oorzaak bekend is en hoe minder kans er is op blijvende schade. Wacht daarom niet af en bel direct 112 bij verschijnselen van een beroerte en onthoud het tijdstip waarop de klachten begonnen. Herken de volgende signalen van een beroerte: mond, spraak, arm… beroertealarm!
 
Filmpje
Op de website wordt in een filmpje op een heldere manier uitgelegd wat het verschil is tussen een TIA, herseninfarct en een hersenbloeding. Ook zie je hoe je een beroerte kunt herkennen. Zoek hiervoor de pagina: ‘video-film’ en dan ‘Beroerte (CVA)’.
 
https://youtu.be/UKbTPMH6q8Y

 

Archief van nieuws
 
april 2021
maart 2021
februari 2021
januari 2021
december 2020
november 2020
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS