Navigatiekoppelingen overslaan
artikel
 
Azc Overloon uiterlijk mei volgend jaar dicht
za 10-07-2021
Azc Overloon uiterlijk mei volgend jaar dicht
 
Gemeenteraad verlengt bestuursovereenkomst met COA niet
 
De gemeenteraad van Boxmeer stemt unaniem niet in met verlenging van de bestuursovereenkomst voor het asielzoekerscentrum in Overloon. Dat betekent dat het azc uiterlijk in mei 2022 gaat sluiten.
 
De partijen in de raad betreuren dat het zover heeft moeten komen. Ze benadrukken dat  Boxmeer een gastvrije en tolerante gemeente is, waar mensen in nood niet vergeefs aankloppen. De fracties voelen zich gedwongen om dit besluit te nemen, omdat het Rijk en het COA de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om de problemen veroorzaakt door een kleine groep asielzoekers op te lossen. En de raad heeft er geen vertrouwen in dat dit nu op korte termijn wel gaat lukken. De raad wil dat er een einde komt aan de overlast voor de inwoners van vooral Overloon en Stevensbeek. Hoe spijtig dat ook is voor de overgrote meerderheid goedwillende vluchtelingen.

Onvermijdelijk
Burgemeester Karel van Soest zei goed te kunnen leven met het besluit, dat zich vorige week al aftekende in de commissie. Van Soest gaat het besluit aan het COA overbrengen en stuurt het eveneens naar de staatssecretaris.
Aansluitend op het raadsbesluit legde de burgemeester een verklaring af. Daarin schetste hij kort de geschiedenis van het azc: de eerste jaren, waarin voorkomende onregelmatigheden steeds beheersbaar waren, en de kentering na de komst van vluchtelingen uit veilige landen, waaronder alleenstaande minderjarigen.
Volgens Van Soest is het besluit van de gemeenteraad om te overeenkomst met het COA niet te verlengen onvermijdelijk. Daarvoor houdt de Boxmeerse burgemeester het Rijk en het COA verantwoordelijk. Het ministerie en het COA  hielden vast aan het spreidingsbeleid voor de overlastgevende asielzoekers en kwamen altijd pas achteraf met maatregelen. Ook wilde en kon het COA niet voldoen aan de voorwaarden die de gemeente aan voortzetten van het azc stelde.
 
Domino-effect
Van Soest waarschuwde voor een domino-effect in ons land. Ook andere gemeenten in ons land met een azc hebben twijfels over de aanpak van het Rijk en het COA. “Wanneer meer gemeenten het besluit van Boxmeer, en eerder andere gemeenten, volgen, dan hebben het Rijk en het COA een groot probleem dat ze helaas dan zelf veroorzaakt hebben”, aldus de Boxmeerse burgemeester.
 

 
Gedupeerden
Van Soest stond verder stil bij de gedupeerden van het falende beleid: de eigen inwoners die de overlast aan den lijve hebben ervaren en de echte vluchtelingen, die zich door crimineel gedrag van anderen ook in ons land onveilig moeten voelen. In het bijzonder vroeg hij aandacht voor de positie van de vrijwilligers uit Overloon en Stevensbeek die zich al jaren belangeloos voor de bewoners van het azc inzetten. Zij moeten zich in eigen dorp verdedigen voor hun werk en durven soms nauwelijks te vertellen dat ze vrijwilligerswerk doen. “Ik ben daarvan geschrokken en heb persoonlijk veel bewondering en respect voor de vrijwilligers en hun werk.”

 

 

Archief van nieuws
 
juli 2021
juni 2021
mei 2021
april 2021
maart 2021
februari 2021
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS