Navigatiekoppelingen overslaan
artikel
 
Talentvol duo gaat voor profcarriëre
vr 24-12-2004
BOXMEER/VORTUM- Met volleyballen je brood verdienen is voor slechts een enkeling weggelegd. Bas Swinkels en Stefan Taanman willen niets liever en halen daarom alles uit de kast om dat doel te bereiken.

MULLEM - De twee zestienjarige volleybaltalenten Bas Swinkels uit Vortum-Mullem en Stefan Taanman uit Boxmeer timmeren hard aan de weg in volleyballand. Sinds anderhalf jaar maken ze deel uit van de Oranje-jeugdselectie tot 18 jaar. Begin januari reizen ze af naar Estland voor het EK-kwalificatietoernooi. Trainen, trainen en nog eens trainen. Swinkels en Taanman zijn bijna dagelijks in de sporthal te vinden. Niet bepaald een gangbare dagbesteding voor een doorsnee puber. Maar dat zijn de volleybalvrienden dan ook niet. Swinkels en Taanman leven voor hun sport. Elk weekeinde flink stappen is er voor hen niet bij. Geen probleem. Alles moet wijken om profvolleyballer te kunnen worden.

Op dit moment zitten de Oranjeklanten midden in de voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi dat van 5 januari tot en met 9 januari in Estland wordt gehouden. Ze hebben zojuist een trainingsstage in Utrecht achter de rug. Vier dagen intensief trainen en 's avonds wedstrijden spelen tegen eerste-divisieteams. Met kerst mogen Swinkels en Taanman stoom afblazen. Daarna is het meteen weer flink aan de bak met vier oefenduels tegen België. Woensdag 29 december is de Sambeekse Warandahal plaats van handeling.

Swinkels en Taanman verhuisden afgelopen zomer van het Sambeekse Avance, dat vorig seizoen in de topklasse speelde, naar eerstedivisionist Peelpush in Meijel. Met het niveauverschil heeft het duo weinig problemen gehad. "We hebben in de zomer veel getraind met zowel de jeugdselectie als Jong Oranje (18 jaar tot 20 jaar, red.). We hebben toen naar dit hogere niveau toe kunnen werken", verklaart de 1.99 meter lange Taanman. Het tweetal traint wekelijks drie keer bij de Meijelse club. Met de Oranje-pet op, reizen ze elke zondag naar Zeist en elke woensdag naar Amsterdam voor telkens vier uur training. Van de scholen krijgen de twee ruim baan. De ruim twee meter lange Swinkels studeert aan het CIOS in Arnhem. "Ik zit in een topsportklas, dus vrij krijgen is geen probleem." Ook de ICT-opleiding in Venray waar Taanman lessen volgt, doet niet moeilijk: "Ze vinden het wel mooi allemaal, geloof ik."

Diagonaalspeler Swinkels en passer/loper Taanman hebben beiden een basisplaats bij de beloftes van Oranje. Een plek die ze de afgelopen anderhalf jaar met veel trainen hebben bemachtigd. Maar de concurrentie is fel. Taanman: "Het is een open situatie. Als de trainer iemand ziet die beter is, dan komt die zonder pardon in jouw plaats. Dus je moet er gewoon continu vol voor gaan." En dat vergt veel van de jongens. "Af en toe ben ik wel eens volleybalmoe, ja", geeft Taanman toe, "Maar ja, dan moet je gewoon even doorzetten." Ook Swinkels, die vanwege zijn studie elke dag met sporten bezig is, zit er wel eens doorheen. "Het is af en toe erg vermoeiend. Overdag naar school en 's avonds trainen. Dat voel je wel."

Een spectaculaire jaarwisseling zal het dit jaar niet worden voor Swinkels en Taanman. De volgende ochtend zitten ze al vroeg in het vliegtuig, op weg naar het Letland. "Maar ik wil in elk geval tot twaalf uur opblijven", zegt Swinkels lachend.

De selectie vertoeft eerst twee dagen in Letland waar ze nog twee oefenwedstrijden spelen. Daarna gaan ze door naar Estland. "We spelen wedstrijden tegen Kroatië, Servië-Montenegro, Letland en Litouwen", weet Swinkels. De twee beste teams kwalificeren zich voor de Europese titelstrijd in maart in Letland. De eerste zes van het EK mogen in de zomer van 2005 meedoen aan de wereldkampioenschappen in Thailand. Taanman: "Het zou mooi zijn als we dat halen, maar zover is het nog lang niet."

En als Oranje zo ver komt, is het nog maar de vraag of Swinkels en Taanman daar bij zijn. "Je kunt zomaar geblesseerd raken en dan kun je het wel vergeten", zo heeft Swinkels afgelopen zomer aan den lijve ondervonden. Door een schouderblessure kon hij twee weken nauwelijks trainen. Hij zag het EK van het echte Jong Oranje in Kroatië daardoor aan zijn neus voorbij gaan. Taanman mocht wel mee, maar kwam als vierde passer/loper nauwelijks aan de bak. "Dat wist ik van tevoren. Het EK van Jong Oranje was meer om te kijken hoe het allemaal in zijn werk gaat. Die ervaring komt straks in Estland goed van pas."

De voormalig Avance-spelers kijken uit naar de oefenwedstrijd in Sambeek tegen België komende woensdag. Taanman: "Met de Oranje-jeugdselectie naar Sambeek, dat is wel mooi, ja. En de hele familie komt kijken. Dat betekent voor ons natuurlijk wel een extra soort spanning."

Voorafgaand aan de wedstrijd, die om 19.00 uur begint, verzorgt de selectie demonstraties en een clinic voor de jeugdleden van Avance.

Bron: De Gelderlander / RIAN WEEMEN

 

Archief van nieuws
 
juni 2021
mei 2021
april 2021
maart 2021
februari 2021
januari 2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS