Navigatiekoppelingen overslaan
artikel
 
Vortum ziet komst varkens niet zitten
wo 07-12-2005
's - GRAVENHAGE - Een aantal bewoners van Vortum - Mullem is tegen de komst van een nieuw fokvarkensbedrijf aan de rand van het dorp. Ze zijn de al aanwezige stankoverlast beu, maar vrezen vooral dat woningbouw in hun dorp nu helemaal onmogelijk wordt. Dat bleek bij de Raad van State in Den Haag. 

De fokvarkenshouderij is gepland aan de Haltestraat. Maatschap Van der Poel heeft vergunning gevraagd voor ruim duizend biggen en zo'n 350 zeugen. De gemeente Boxmeer verleende de vergunning, omdat de bijdrage van het nieuwe bedrijf aan de stankoverlast verwaarloosbaar klein zou zijn. Voor de omwonenden onbegrijpelijk, zo bleek tijdens de zitting. "We hebben al te maken met een overbelaste stanksituatie. Door de stankcirkels is woningbouw in ons dorp niet meer mogelijk. Na overleg met de dorpsraad is de gemeente nu bezig twee veebedrijven in de dorpskern te saneren zodat woningbouw weer kan. Des te onbegrijpelijker is het besluit een nieuwe veehouderij aan de rand toe te staan", aldus woordvoerder F. Ernst.Milieuvereniging Land van Cuijk uit Mill stelt ook rekening met de westenwind moet worden gehouden. "De stank is dan wel degelijk waarneembaar en mag niet als verwaarloosbaar worden beschouwd", zegt woordvoerder Verbruggen. De gemeente Boxmeer en Maatschap Van der Poel houden vol dat er geen probleem is. Volgens hen staat het bedrijf woningbouw niet in de weg, ligt het in het buitengebied en wordt dus ruimschoots voldaan aan de voorgeschreven afstand tussen bedrijf en burgerwoningen.

De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak. 

Bron: De Gelderlander

 

Archief van nieuws
 
juni 2021
mei 2021
april 2021
maart 2021
februari 2021
januari 2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS