Navigatiekoppelingen overslaan
artikel
 
Oude bank ruikt eindelijk naar nieuw
vr 01-12-2006
Vrijdag, 1 december 2006 - VORTUM-MULLEM - Ruim honderd jongeren uit Vortum - Mullem kunnen weer knutselen en spellen doen in het verbouwde jeugdhuis. Gisteren was de officiële sleuteloverdracht. Maik, Saskia, José en al die anderen staan te popelen.

Véronique Jacobs uit Vortum kan haar spandoek, waarmee ze eerder dit jaar nog geprotesteerd heeft voor een opgeknapt jeugdhuis in haar dorp, opbergen. Op de achtergrond kijken Saskia Broeder (links) en José van Bree toe. Foto: Theo Peeters

Maik van der Horst (10) voelt zich na één dag al helemaal thuis in het vernieuwde jeugdhuis van Vortum, dat nog ingericht moet worden. „Kan ik straks weer lekker knutselen en met andere kinderen spelen“, zegt Maik, terwijl hij geniet van een vers stuk vlaai ter gelegenheid van de officiële sleuteloverdracht door de gemeente.

Boxmeer is met een zware delegatie (burgemeester en twee wethouders) vertegenwoordigd in Vortum. Burgemeester Karel van Soest erkent dat de verbouwing van het oude bankgebouw erg lang geduurd heeft. „Door starre regels is dit het verhaal geworden van wel willen, maar niet altijd kunnen.“ Boxmeer heeft het pand (van 1988 tot 2003 als jeugdhonk in gebruik) laten renoveren, omdat het verouderd was. Maar een varkenshouder in de buurt zorgde voor allerlei rechtszaken. Hij meent dat de gemeente in strijd handelt met het bestemmingsplan.

Maiks moeder Hanny, tevens vrijwilliger bij Stichting Jeugdhuis Vortum-Mullem, is opgelucht. „Bijna drie jaar lang heeft de verbouwing van dit oud bankgebouw stilgelegen. Nu kan er eindelijk weer geknutseld en gespeeld worden. De afgelopen tijd was zo’n beetje de enige activiteit het zomerkamp. Maik zat de voorbije jaren thuis noodgedwongen vaker achter computer en tv. Straks kan hij hier weer spelen.“

Stichtingsvoorzitter Jos Denen is trots als een pauw. „Van binnen ruikt het naar nieuw en het ziet er mooi uit.“ Hij demonstreert de schuifwand in de hoofdruimte, showt de moderne keuken en laat een lokaal zien, bedoeld als computerruimte voor ouderen.

„Over een nieuwe naam moeten we ons nog buigen. Daar hebben we misschien wel tijd zat voor gehad, maar we hadden er soms echt geen geloof meer in. Maar na heel lang wachten staat er nu iets voor de toekomst. Komend voorjaar is de officiële opening.“

Saskia Broeder (17) en José van Bree (19) staan eveneens te popelen om de jongste Vortumse jeugd te begeleiden. „Nu kunnen we weer meer bieden dan alleen maar zomerkamp. Eindelijk is het zover. Eindelijk!“

Bron: De Gelderlander / DENNIS GREIJN

 

Archief van nieuws
 
mei 2021
april 2021
maart 2021
februari 2021
januari 2021
december 2020
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
1999
 


Rss
 
  Wat is RSS?

Wat is RSS en waarvoor dient het?
RSS is een handige technologie om uw favoriete websites te volgen, zonder dat u steeds naar de website toe hoeft te gaan om te kijken of er nieuws is.

RSS en RSS feeds Om RSS verder uit te leggen maken we hier gebruik van de RSS feeds die Vortum-Mullem.info aanbiedt. Om te weten te komen welke nieuwe informatie zoals nieuws en agenda Vortum-Mullem.info vandaag heeft gebracht kun je naar www.Vortum-Mullem.info gaan en de homepage en onderliggende nieuws en agenda pagina lezen. Voor een compleet overzicht van de laatste nieuws- en agendaberichten van Vortum-Mullem.info kun je gebruik maken van een bijzonder handige toepassing: RSS.

Hoe werkt het?
Vortum-Mullem.info heeft binnen haar website zogenaamde RSS feeds klaarstaan. Dat zijn kleine tekstbestanden die een opmaak hebben die voldoet aan de wereldwijde RSS standaard. Die RSS standaard is te vergelijken met HTML, de 'taal' waarin internetpagina's geschreven worden, maar dan veel simpeler. Elke keer dat een nieuw bericht wordt geplaatst wordt het bijbehorende RSS-bestand, de feed, automatisch voorzien van de laatste informatie. Daardoor laat de RSS-feed altijd de laatste nieuws- en agendaitems zien, zonder dat daar enige vertraging in zit.

Hoe kun je een RSS lezen?
Er zijn twee veelgebruikte manieren om RSS feeds te kunnen lezen: via een website/ browser en via een speciale reader.

Via een website/ webbrowser
De meeste webbrowsers, al dan niet door middel van een speciale plug-in, zijn in staat om rechtstreeks RSS-feeds in te lezen. Browsers die dat zonder meer kunnen, zijn onder andere de laatste versie van Internet Explorer, Opera en Firefox browsers voor Windows en de laatste versie van Safari, de browser voor de Mac, kan het ook. Wie meer wil weten over die mogelijkheden kan het best bij de makers van de browsers kijken hoe dat voor elk product werkt.

Via een RSS-Reader
Als je de RSS-feeds via een apart programma wil lezen, kun je daarvoor kiezen uit vele RSS Readers. Wie nieuwsgroepen leest via een aparte reader kent de voordelen ervan. Voor de leek: een reader kan meerdere RSS feeds verzamelen en groeperen naar keuze van de gebruiker. Daardoor kun je via één programma zowel de rss feeds van Vortum-Mullem.info alsook die van bijvoorbeeld de NOS, BBC en CNN lezen.Ze bestaan voor alle platformen en in vele soorten en maten. Uiteenlopend van hobbywerk tot zeer professioneel.

Meer weten over RSS?
http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS