Dorpsraadvergadering 2 september

Publicatiedatum: Maandag 02 september 2024

Dorpsraadvergadering: Maandag 2 September

Locatie: Café KNILLUS

Aanvang: 20.30 uur

 

1. OPENING

Peter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom op de eerste bijeenkomst na de vakantie. Een speciaal welkom voor Jeanette Deenen en Tanja van Est.

 

2. NOTULEN VORIGE VERGADERING

Er zijn geen opmerkingen en de notulen worden goedgekeurd.

 

3. INLEIDING SKOV

Voorzitter College van Bestuur SKOV Jeanette Deenen en Tanja Dekker-van Hest, directeur basisschool Vortum-Mullem, komen kennis maken en gaan met ons in gesprek over de basisschool. Jeanette licht toe dat het doel in eerste instantie is om kennis te maken en antwoorden te geven op eventuele vragen. Wat betreft het gebouw moet hier op termijn iets mee gebeuren. Het gebouw vraagt heel veel onderhoud in relatie tot het aantal kinderen die er op school zitten. Doel is om deze kleine school open te houden maar dat moet dan wel ook economisch haalbaar zijn. Het bestuur wil laten onderzoeken wat de mogelijkheden van renovatie of eventueel nieuwbouw zijn. Het zijn nog geen concrete plannen, maar een aantal ideeën zal worden uitgewerkt. De prognose van het aantal kinderen voor de komende jaren ligt zo rond de 60 (is hoger dan het huidige aantal van ca. 50). Een ander punt is hoe we de school (methode) interessant kunnen maken zodat ook kinderen buiten ons dorp hier naar toe komen. Ook school- en pauzetijden is een punt om over na te denken. Duidelijk is dat de school in Vortum blijft bestaan!

 

4.  WERGROEPEN

 

Beweegtuin

De opening van de beweegtuin is op 17 september om 18.15 uur. Er lopen wat lijntjes naar iemand die wil openen. Een uitnodiging op flyer volgt nog.

 

St. Cornelisstraat

Peter meldt dat de werkzaamheden volgens plan verlopen. Elke vrijdag is er afstemming tussen de werkgroep en aannemer Laarakkers. Gesprek met fanfare en kermis loopt en verwachting is dat het goed gaat komen wat betreft het plein. Er zijn enkele vragen over de planning en hoe e.e.a.  ontsloten gaat worden. Ook wordt gemeld dat de omleidingsroutes slecht zijn aangegeven. Peter neemt hierover contact op met Maarten en zal zorgen dat de info gedeeld gaat worden.

 

Halloween

Een werkgroep is bezig om met Halloween rond op 2 november een tocht door een gedeelte van het dorp te organiseren. Vorig jaar is dit al kleinschalig opgestart, maar het plan is om dit langzaam aan groter op te zetten. Nieky en Adriana geven hierop een toelichting en vragen of de dorpsraad hierin mee wil sponsoren. Het bestuur staat hier positief tegenover.

 

 

5. MEDEDELINGEN EN INGEKOMEN STUKKEN

 

Gebiedsteam Gemeente

Volgende keer op 7 oktober zal het gebiedsteam aansluiten bij onze bijeenkomst. Input hiervoor is welkom en kan aangeleverd worden bij de dorpsraad.

 

Drank en drugs? “die van ons doet dat niet”

Na de succesvolle informatieavonden over alcohol, drugs en verslaving in o.a.

Sint Hubert, Mill en Smakt – Holthees willen we alle kernen in de gemeente

Land van Cuijk op de hoogte brengen van de mogelijkheid tot het organiseren

van een informatieavond. De informatieavond ‘Die van ons doet dat niet’ is

een interactieve avond voor (groot)ouders. Deze avond is gratis voor inwoners

en is bedoeld om te informeren en onderling over het onderwerp in gesprek te

gaan. Tijdens de eerdere informatieavonden werden ouders geïnformeerd over hoe

het puberbrein werkt, hoe ouders hiermee om kunnen gaan, wat de eigen

voorbeeldfunctie is en hoe ouders kunnen omgaan met alcohol en

drugsgebruik van hun zoon/dochter. Daarnaast zijn de korte en lange termijn

gevolgen van alcohol en drugsgebruik besproken. Na deze informatie hebben

twee ouders van verslaafden in herstel uit het eigen dorp hun verhaal gedeeld.

Daarbij zijn onder andere de volgende vragen aan bod gekomen: welke impact

had de verslaving op het gezin, hoe signaleer je middelengebruik, welke hulp

hebben ze gekregen en wat zijn de do’s en de dont’s. Bij de jongeren hebben

verslaafden in herstel met een preventiemedewerker hun verhaal verteld.

Wil je meer informatie ontvangen of ben je voornemens om een

informatieavond te organiseren? Neem dan contact op met

preventiemedewerker Rosie van den Berg (T 06 – 30475827 of

E rosie.van.den.berg@novadic-kentron.nl ). Zij gaat dan met je in overleg om

de wensen en behoeften op te halen. Tot 2029 is er budget beschikbaar om

deze avonden te organiseren. Iedere kern heeft de mogelijkheid om eenmaal

per twee jaar een informatieavond “Die van ons doet dat niet” te organiseren

 

Thema avond rekenkamer

De Rekenkamer Land van Cuijk heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van Kernendemocratie na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2022. Het onderzoek is inmiddels afgerond en op donderdag 26 september a.s. is er een thema-avond over het eindrapport van het rekenkameronderzoek. Tijdens deze thema-avond zal de Rekenkamer een uitgebreide toelichting geven op de resultaten van het rekenkameronderzoek en inhoudelijke vragen van de aanwezigen beantwoorden. Thema-avonden zijn openbaar en u bent van harte uitgenodigd om vanaf 19.30 uur aanwezig te zijn in het gemeentehuis in Cuijk (Louis Jansenplein 1). U hoeft zich niet vooraf aan te melden. Pedro gaat hier naar toe!

 

Enquête vuurwerk

Over enkele weken start de gemeente een onderzoek naar de mening van inwoners over de jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk. Onderzoeksbureau Ipsos I&O voert als onafhankelijk bureau dit onderzoek uit. Op dit moment zijn er in de gemeente geen specifieke maatregelen als het gaat om vuurwerk, zoals een lokaal vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones. De gemeente is benieuwd of hier behoefte aan is. De uitkomsten gebruiken we om het gesprek te voeren over de toekomst van de jaarwisseling in onze gemeente.

 

 

6. RONDVRAAG/ BEWONERS AAN HET WOORD

Gemeenschappelijk printwerk

Er is discussie of het een optie is om met meerdere verenigingen een printer aan te schaffen. Het is belangrijk om dit goed te inventariseren en dan met een goed voorstel te komen. Peter zal de verenigingen in Vortum benaderen. Math Broeren en Frans Broeder zullen het plan dan verder uitwerken.

 

7. SLUITING

Peter bedankt iedereen voor de aanwezigheid en sluit de vergadering

 

                                         

 

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: John Ebben

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: