Notulen dorpsraadvergadering 7 0ktober

Publicatiedatum: Maandag 07 oktober 2024

Dorpsraadvergadering: maandag 7 oktober

Locatie: Café KNILLUS

Aanvang: 20.30 uur

 

 

1. OPENING

Peter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Vanuit de gemeente zijn wethouder Bouke van Vught en gebiedsmakelaar José Jacobs en contactfunctionaris Willem Engbers aanwezig

 

2. NOTULEN VORIGE VERGADERING

Er zijn geen opmerkingen en de notulen worden goedgekeurd.

 

3. WERGROEPEN

St Cornelisstraat

Maarten heeft een update over de reconstructie. De commissie is het doorgeefluik van de uitvoerder en geeft informatie door via de website. Het werk heeft 2 weken stil gelegen in verband met een procedurevorm. Het deel aan de Provinciale weg is opgestart en loopt volgens plan. Vanaf 14 oktober start fase 2, het deel tot aan de Sint Hubertusstraat. De inrichting van het plein voor Knillus wordt opgepakt met een aparte werkgroep.

 

Zorg en Welzijn

Namens Wilhelmien meldt Peter dat de zieken en 90+ers verblijd zijn met een bloemetje. De mensen waren erg blij hiermee. De dorpsraad heeft de bloemen gesponsord. Verder is de kermis voor de ouderen georganiseerd. De opkomst was matig. De organisatie gaat kijken wat hier de oorzaak van is. De mensen die er waren vonden het heel gezellig. En verder gaat de commissie in januari het project: die van ons doet dat niet gaan oppakken. Hoe of wat gaan ze nog uitwerken.

 

Energie

Bert geeft vanuit de werkgroep ‘duurzame energie’ een update over het project. Naast Bert zitten Math Broeren en Hennie de Haas in de werkgroep. Geïnteresseerden die deel willen nemen aan de werkgroep kunnen zich meldenDoel is om alle inwoners mee te nemen in de energie transitie om gasloos te worden. Er is ondersteuning mogelijk voor mensen die zelf onvoldoende middelen hebben. Binnen de gemeente lopen er initiatieven voor windmolens en zonne-energie. Hier moet de gemeente nog keuzes in maken. Ook de gemeenschap kan hier in participeren in de vorm van lokaal eigendom. De opbrengsten van zo’n project kunnen dan ten goede komen aan initiatieven binnen het dorp.

 

Wonen/inrichtingsplan Molenhof

Vanuit de gemeente is de status doorgestuurd naar de dorpsraad. Beide projecten zijn in voorbereiding en zijn uitbesteed aan een ingenieursbureau. Zij zijn bijna zover dat ze de stukken tbv een aanbesteding gereed hebben, waarna we de aanbesteding voor deze werken kunnen opstarten. De aanbesteding vind nog dit jaar plaats. Wanneer de aannemer bekend is kan deze de planning opstellen en dat communiceren met de bewoners.

 

Printer

De werkgroep is bezig met het inventariseren van de behoefte naar een centrale printer waar meerdere partijen in het dorp gebruik van kunnen maken. Partijen zijn o.a. Plekkers, ut Zolderke, Fanfare en Dorpsraad. Andere verenigingen die hier ook gebruik van maken kunnen zich melden bij de werkgroep. Marjan Hendriks vraagt of er flyers met minder inkt gemaakt kunnen worden omdat dit beter is voor milieu en portemonnee

   

4. MEDEDELINGEN EN INGEKOMEN STUKKEN

Werksessie omgevingsfonds

De gemeenteraad van Land van Cuijk heeft op 2 november 2023 de beleidskaders Windenergie Land van Cuijk en het Beleidskader Zon-op-land Land van Cuijk vastgesteld. In deze beleidskaders is de verplichting dat bij een zonnepark/windpark een bedrag van minimaal € 0,50 per MWh beschikbaar wordt gesteld voor het in het leven roepen van een omgevingsfonds en het opzetten van een omwonendenregeling. Met de opbrengsten die in een omgevingsfonds komen kunnen maatschappelijk verantwoorde projecten ondersteund worden die maximaal ten goede komen aan de inwoners van de gemeente of de directe omgeving. Gedacht kan worden aan nieuwe duurzame energieprojecten of ondersteuning van lokale verenigingen. De uitwerking van het omgevingsfonds moet plaats vinden in nauwe samenwerking met de omwonenden en/of andere belanghebbenden, zoals een lokale energie-coöperatie. De gemeente wil dit vormgeven in samenwerking met de lokale energiecoöperaties.

Wanneer: Donderdag 24 oktober 2024, aanvang 20.00 - 22.00

Waar: Gemeentehuis Land van Cuijk, Cuijk,

 

WIU

Vanaf dit jaar start de gemeente met een digitaal WIU-proces. Hierbij maken we gebruik van de al bekende WIU-kaart. De bekende digitale kaart werd tot afgelopen jaar aangeboden om te raadplegen en uw ideeën, wensen en knelpunten met betrekking tot de openbare ruimte per e-mail in te dienen. In de nieuwe opzet kan de dorpsraad vanaf 1 oktober met een inlogcode in het digitale systeem (GIS portaal) om de WIU-kaart te raadplegen en van daaruit de ideeën, wensen en knelpunten met betrekking tot de openbare ruimte indienen. Ideeën kunnen gemeld worden bij de dorpsraad.

 

Bijeenkomst eenzaamheid

Op maandag 14 oktober is er een bijeenkomst over eenzaamheid.

Locatie: De Babbelaer, Nieuwe Heijtmorgen 20 Reek

 

Inventarisatie interesse DSi/snelheidssmiley

Binnen de Gemeente Land van Cuijk rouleren verschillende smiley’s / Dynamische SnelheidsIndicatoren (DSI). Deze DSI’s geven de gereden snelheid weer van langskomende voertuigen. Hierdoor worden weggebruikers zich bewust van hun gereden snelheid en het overgrote deel past zijn/haar snelheid aan wanneer de DSI aangeeft dat ze te snel rijden. Door de DSI’s met regelmaat (iedere 4-6 weken) te wisselen van locatie blijkt het effect het grootste. Om op meer locaties binnen de bebouwde kom een DSI te kunnen laten rouleren is er voor wijk- en dorpsraden de mogelijkheid om zelf een DSI in bruikleen te krijgen. De dorpsraden van Beugen, Oeffelt en Sambeek zijn hier al bekend mee. Via deze weg willen we graag inventariseren of er meer wijk- en dorpsraden geïnteresseerd zijn om zelf een DSI te laten rouleren.

Wat wordt er van de wijk- en dorpsraden verwacht?

Het is belangrijk dat 1 of 2 personen namens de wijk- of dorpsraad verantwoordelijk zijn voor de roulatie van de DSI. Zij krijgen uitleg over de plaatsing en werking van de DSI en tekenen een bruikleenovereenkomst. Iedere 4-6 weken moet de DSI wisselen van locatie. De accu’s moeten (afhankelijk van de verkeersintensiteit) iedere week vervangen worden. In overleg met de wijk- of dorpsraad worden 5-6 locaties bepaald waarop de DSI kan rouleren. De wijk- of dorpsraad mag hiervoor een voorstel doen. De gekozen locaties moeten liggen aan een weg met een maximum snelheid van 30 of 50 km/uur (binnen de bebouwde kom). Wegen buiten de bebouwde kom, met een snelheid van 60 of 80 km/uur, blijven door de gemeente uitgevoerd worden. Om de werking van de DSI optimaal te laten zijn, mag de DSI niet in een bocht hangen en bij voorkeur niet naast een parkeervak/-strook. Op de gekozen locaties worden beugels op bestaande lichtmasten geplaatst, waardoor het verplaatsen van de DSI ook door de wijk- of dorpsraad gedaan kan worden.

Wat nu?

Als er interesse is om als wijk- of dorpsraad zelf een DSI te laten rouleren binnen uw dorp of wijk, dan vragen wij om te beantwoorden op deze mail. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen bekijken we op welke termijn we dit op kunnen pakken. Dit jaar is er plek voor enkele wijk- of dorpsraden. Bij aanmelding voor 14 oktober 2024 proberen we zoveel mogelijk ruimte te regelen voor het voorjaar van 2025. De vergadering is van mening dat dit niet nodig is.

 

Verplaatsen bushokje

Momenteel wordt gewerkt aan de Sint Cornelisstraat. De buurtbus die normaal bij de Kerk stopt, kan daar nu niet komen. Arriva heeft daarom samen met de gemeente een tijdelijke halte aan de Provincialeweg gemaakt. Vanuit Arriva en de buurtbusvereniging krijgen wij nu via de gemeente de vraag of deze halte permanent gemaakt kan worden. Deze vraag willen wij graag aan u als dorpsraad voorleggen. Misschien wordt de loopafstand te ver voor de gebruikers, of misschien past de bushalte niet meer goed bij/op het plein. De vraag is dus concreet is het voorstel van Arriva een goed voorstel, of is dit iets wat we niet willen? En, waarom? Vergadering is het er unaniem over eens dat de halte op het plein moet blijven

 

Extra budget startersleningen

Op 19 september 2024 heeft de gemeenteraad van Land van Cuijk besloten om €10 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het verstrekken van startersleningen. Met de starterslening kunnen mensen die op zoek zijn naar hun eerste koopwoning financieel geholpen worden. De hoogte van de starterslening is maximaal 20% van de totale koopsom van de woning met een maximum van €45.000.

 

Bevrijdingsvuur

Wanroij is dit jaar aan de beurt om de dodenherdenking van 4 mei te verzorgen in de oude gemeente Sint Anthonis. In het kader van 80 jaar bevrijding zal deze wat grootser van opzet zijn en zal Wanroij ook 5 mei vieren. Samen met Marianne Aerts uit Sint-Anthonis zijn wij aan het brainstormen om het bevrijdingsvuur  op 5 mei rond te laten gaan door gemeente Land van Cuijk. Wij denken hierbij aan het verspreiden van het bevrijdingsvuur vanuit het oorlogsmuseum in Overloon waarna het door ieder dorp (dat mee wil doen) rond zal gaan en plaatsen die herinneren aan WO II of andere gedenkmonumenten aan doet. Dit in estafette vorm. Om het voor de loper gezelliger te maken kunnen (alle) andere estafette lopers meefietsen met het vuur als het niet hun loopbeurt is. Mogelijk kan het vuur ook door dorpen aan elkaar doorgegeven worden om afstanden te verkleinen. Vraag is of er vanuit ons dorp interesse is om samen met ons dit initiatief uit te werken. Als er interesse is om dit mee te organiseren dan kan dit gemeld worden bij de dorpsraad.

 

Themabijeenkomst Mobiliteit

Graag nodigen wij jullie uit voor de volgende themabijeenkomst op 16 oktober 2024.

Het onderwerp van deze themabijeenkomst is Mobiliteit. Iedere wijk- en dorpsraad loopt weleens vast bij vraagstukken omtrent mobiliteit. Komen de volgende uitspraken u bekend voor?

“Dit valt niet op te lossen want het is gedrag!”

“Daar gaat de gemeente niet over maar de provincie/Rijkswaterstaat/het rijk.”

“Hoezo kernendemocratie?! Er wordt niet naar ons geluisterd!”

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij wijk- en dorpsraden regelmatig vastlopen bij

mobiliteitsvraagstukken. Deze avond gaan we in gesprek met een panel van experts en leggen we hen enkele algemene casussen voor en bevragen we hen hoe een wijk- of dorpsraad eventueel toch verder kan wanneer ze vastlopen. Tevens zal Ben Driessen, strateeg Ruimtelijk Domein gemeente LvC, deze avond een presentatie verzorgen waar hij inzicht zal geven in de complexiteit van vraagstukken rondom mobiliteit en wat de rol van een wijk- of dorpsraad kan zijn bij dit soort vraagstukken. Tot slot sluiten we deze avond af met tafelgesprekken waarbij u met elkaar in gesprek kunt gaan en kennis en ervaring met elkaar kunt delen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de dorpsraad.

 

Laarzenpad

Het huidige pad wordt opgeknapt door het Waterschap. Erik Willems zal dit daarna onderhouden.

 

Maasheggen

Ideeen voor het plaatsen van hekken en/of het zetten en bijhouden van heggen in de Maasheggen kunnen zich melden bij Erik Willems.

 

5.RONDVRAAG/ BEWONERS AAN HET WOORD

Herman van Bree meldt dat Peter een heel mooi resultaat heeft neer gezet met zijn lidmaatschap van ‘Boer bewust’. Doel is om uit te leggen waarmee een boer zich bezighoudt en hiermee een positieve houding te creëren bij mensen die ver af staan van het boerenbedrijf.

 

6. SLUITING

Peter bedankt iedereen voor de aanwezigheid en sluit de vergadering

 

 

 

                                         

 

             

Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem

Geplaatst door: John Ebben

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: