Woningbouw Vortum dichterbij
MULLEM - Er gloort wat licht aan de horizon als het gaat om de woningbouw waar Vortum-Mullem al jaren naar smacht.
De gemeente Boxmeer heeft inmiddels met vier van de vijf betrokken boeren, waarvan de stankcirkels woningbouw belemmeren, een overeenstemming tot ‘uitkoop’ bereikt. Met de vijfde komt de gemeente er nog niet uit. Wethouder Jos de Graaf wil niet zeggen om wie het gaat, maar volgens ingewijden gaat het hier om W. Ebbers aan de Sint Cornelisstraat, dezelfde straat waaraan Boxmeer zeventien woningen wil bouwen.
Ebbers streed ook al tot aan de Raad van State tegen de verbouwing van de voormalige Rabobank tot jeugdhuis. Dat gebouw ligt tegenover zijn bedrijf en valt binnen Ebbers’ stankcirkel.
De gemeente heeft de Vortumse varkenshouder tot eind augustus de tijd gegeven om op een laatste bod in te gaan. Doet hij dat niet, dan volgt een onteigeningsprocedure.
Vortum-Mullem wordt ook wel het Olympisch dorp genoemd, vanwege de elkaar overlappende stankcirkels die woningbouw al jaren in de weg staan. Het zevenhonderd inwoners tellende dorp is daardoor niet in staat om aan de woningbehoefte van de eigen bevolking te voldoen.
Zit het nu, voor de gemeente althans, mee, dan kan volgens De Graaf naar verwachting eind 2008 begin 2009 begonnen worden met het ontwikkelen van het voormalige sportveldje aan de Sint Cornelisstraat.
Tot 2014 kunnen er in Vortum negentien woningen gebouwd worden: zes in de sociale sector, vier goedkope koopwoningen, vier middeldure koopwoningen en vier dure koopwoningen. Het gaat bij de bouw onder meer om twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen.
Dat de gemeente nu zaken heeft kunnen doen, komt aldus De Graaf omdat er op dit moment voldoende geld in kas is, om de betrokkenen een aantrekkelijk aanbod te doen. „Dat geld was er voorheen eenvoudigweg niet.“
Op 27 september beslist de raad over het geld dat nodig is om de plannen uit te voeren.
Hoe hoog dat bedrag is wil De Graaf niet zeggen. „Maar dat het daarbij om miljoenen gaat, mag duidelijk zijn.“
Bron: De Gelderlander
Bron: Dorpsraad Vortum-Mullem
Geplaatst door: Geert van Raaij