Maal eens om Mali - Vastenactie 2011
Voor het tweede opeenvolgende jaar zullen de parochies van Overloon, Vortum-Mullem, Sambeek en Boxmeer in de vastenperiode aandacht besteden aan de verbetering van het landbouwondernemerschap in Oost Mali. Vorig jaar zijn er 120 boeren, waarvan 40 vrouwen in Songhaï (Benin) getraind en begeleid. Zij bereiken nu in hun eigen dorpen duizenden andere boeren. In totaal rekenen we dat er in de drie jaar looptijd van dit project zo’n tienduizend boeren worden bereikt. Het doel is om, zowel individueel als collectief, de ondernemingszin van bestaande boerenorganisaties te stimuleren door hen te helpen economische en duurzame landbouw op te zetten.
Landbouwondernemerschap in een gemengd bedrijf is het beste wapen tegen de armoede. De mensen ontdekken in zichzelf de mogelijkheid om hun armoede te lijf te gaan. De traditionele landbouw (ploegen, zaaien, wieden, oogsten) wordt aangevuld met veeteelt, visteelt en bosbouw. De verschillende activiteiten vullen elkaar aan en versterken elkaar, in watergebruik, organische compostering en seizoensgebondenheid, met als gevolg een spreiding van de risico’s.
ORFED, de niet-gouvernementele Malinese organisatie die dit project leidt, heeft ons
een uitgebreide rapportage gestuurd in woord en beeld. De reis duurde tien dagen.
De boeren konden twee workshops volgen uit een aanbod van tien, voornamelijk gericht op veeteelt, landbouw, groenteteelt, visteelt en bosbouw. Op de terugreis werden in Mali nog twee landbouwbedrijven bezocht, die hun aanloopproblemen al hebben opgelost. De vrouwen kregen een aangepast programma, waarin ook het maken en verkopen van compost, veevoer, natuurlijke zeep en koekjes aandacht kreeg.
Prachtig zijn de commentaren van deze eerste deelnemers. De beste samenvatting is de volgende: “Als gevolg van de reis heb ik begrepen dat je alle soorten producten moet telen om de afhankelijkheid van de handelaren en de onregelmatige regenval te verminderen. Ik heb verslag uitgebracht in mijn dorp met de nadruk op drie punten:
1) meer verdienen doe je met wat je hebt (niet met wat je nodig hebt). 2) Men kan zijn grond verbeteren zonder kunstmest. 3) Songhaï is een plaats van bemoediging”.
Op donderdag 10 maart a.s. zullen we u meer laten zien en horen van deze reacties. Vanaf 17.45 uur bent u welkom in het Gemeenschapshuis in Overloon voor een Afrikaanse maaltijd. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 20.00 uur. De kosten zijn
€ 7,50 p.p. Graag vóór 1 maart opgeven bij: Germien Derks (t. 0478 641595) of Harry Derkx (t. 0485 571006).
Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem
Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen