Enerverende maanden; de weg naar een nieuw begin
Nu we echt in de fase zijn gekomen dat de drie parochies formeel een parochie worden is het nodig dat zaken goed worden geregeld. Allereerst zal er voor de nieuwe parochie een nieuw parochiebestuur worden benoemd door het bisdom. De kandidaten zijn ter benoeming aan het bisdom voorgedragen. De penningmeester zal bijgestaan worden door een kleine groep mensen uit de drie parochies. Belangrijk is immers dat het parochiebestuur in de nieuwe parochie zo transparant als mogelijk de financiën van de parochie beheert, de belangen van de verschillende gemeenschappen goed vertaald naar de jaarlijkse begroting en tegelijkertijd geen grotere broek aantrekt dan verantwoord is. De nieuwe parochie zal de verschillende kerkgebouwen, het parochiehuis, het kerkhof in Vortum-Mullem en het oude kerkhof in Sambeek onder beheer hebben, waarbij het belangrijk is dat de vele vrijwilligers in grote betrokkenheid zich blijven inzetten. Een belangrijk aspect is ook dat onder de verantwoordelijkheid van het nieuwe bestuur de ledenadministratie van de drie gemeenschappen bij elkaar moet worden gevoegd en dat de actie Kerkbalans gezamenlijk wordt aangepakt. Op dit moment worden de archieven van de parochies opgeschoond zodat ze in goede staat opgeborgen kunnen worden in het archief van de nieuwe parochie. Het Parochiehuis is het hart van de nieuwe parochie waar het parochiesecretariaat gevestigd is, waar het pastorale team werkruimte heeft en waar vergaderingen en bijeenkomsten zullen zijn. Toch is het ook van belang dat er in de gemeenschappen Sambeek en Vortum-Mullem steunpunten zijn waar mensen voor misintenties en praktische en locale zaken terecht kunnen. Deze steunpunten vragen natuurlijk om bemensing. Het is een belangrijk aandachtspunt dat hier vrijwilligers voor beschikbaar zijn. Bij het begin van de officiële fusie zijn goede informatie- en communicatiemogelijkheden van belang. Er wordt gewerkt aan een website en een huisstijl die het gezicht zullen zijn van de nieuwe parochie. Tevens blijft de noodzaak van een informatiemogelijkheid via de gedrukte media.
Naast al deze zaken die aan de orde zijn is het wezenlijk dat de fusie ook gevierd wordt. Dit vieren zal zich op verschillende manieren en op verschillende momenten voltrekken. Een werkgroep maakt hier een programma voor. Zeker is dat het vieren van de fusie de bedoeling heeft zoveel mogelijk mensen in dit traject van het vieren van de fusie te betrekken. Natuurlijk vieren we de fusie ook met een mooie liturgie, waarbij we hopen dat de nieuwe parochie in grote getale deelneemt en er actief in participeert.
Voor veel mensen is deze zomerperiode een tijd van rustig aan doen, van ontspannen bezig zijn, van het genieten van de zon, van spannende watersport of angstaanjagende toeren uithalen bij het beklimmen van bergen of gebouwen. Vakantie is zalig omdat het nieuwe energie geeft. Even weg uit het alledaagse werk of de sleur van de dag. Vakantie is ook zalig omdat het nieuwe perspectieven kan openen, omdat we ons hebben verhouden met andere culturen en gewoonten, met andere levensbeschouwingen en godsdiensten, met indringende kunstuitingen, of met momenten met grote stilte in de natuur. Achter de schermen is het voor de parochie geen vakantie. Het bovenstaande geeft dit duidelijk aan. Een fusie, een nieuwe start komt er niet vanzelf. Dat kost veel tijd, veel energie, veel vergaderingen, soms ook emoties, dankbare momenten en teleurstellingen. Een nieuwe start vraagt vooral enthousiasme en grote bereidheid tot samenwerking.
Het is mijn vaste overtuiging dat de nieuwe parochie alleen maar mogelijk is als we samen onze schouders er onder zetten en met enthousiasme elkaar meenemen in de samenwerking. Het zou verschrikkelijk mooi zijn als ieder in de nieuwe parochie zijn of haar bijdrage levert met zijn of haar eigen kwaliteiten. Het zou geweldig zijn als niemand aan de kant blijft staan en juist nu, in een periode dat kerk-zijn niet meer zo vanzelfsprekend populair is, ieder zichtbaar maakt dat geloven werkelijk het leven rijker maakt, het leven diepgang geeft en uitnodigt een samenleving op te bouwen waarin ieder mens waardevol is; waarin er eerbied en respect is voor ieders eigenheid en ieders kwaliteit; waarin er aandacht is voor vrede en voor een leefbare wereld. Ik spreek de hoop uit dat we met elkaar in staat zijn in de nieuwe parochie vreugdevol samen te werken. Dat de nieuwe parochie werkelijk een enthousiast gezicht heeft. Dat de nieuwe parochie werkelijk mensen boeit en inspireert, omdat de nieuwe parochie niet alleen structuur geeft aan de gelovige dimensie van ons leven, maar ook omdat de nieuwe parochie echt van de parochianen is en door parochianen wordt gedragen.
Met een nieuw begin kijken we vooruit, gaan we naar de toekomst. Dit kan niet zonder het harde werk van veel mensen die in de afgelopen jaren en maanden zich met hart en ziel hebben ingezet. Oprecht dank ik ieder voor de vele uren die zijn besteed. Ik hoop dat het goede dat zij hebben gezaaid vrucht mag dragen. Dat ze met dankbaarheid en vreugde mogen zien dat hun inzet de moeite waard is geweest en werkelijk bij gedragen heeft aan een nieuwe toekomst.
Tjeu Timmermans, karmeliet en pastor-teamleider
Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem
Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen