Maïs: het nieuwe ‘gele goud’?
“Een paar jaar geleden kreeg je 900 tot 1300 euro per bunder, nu liggen de prijzen op 1800 tot 2500 euro”, zegt Peter Stevens, bestuurslid van de ZLTO-vakgroep Akkerbouw en zelf teler van 14 hectare korrelmaïs.
Peter Stevens: “Nu ligt de prijs van maïs hoog, het is maar de vraag of dit structureel is.” (foto: De Maas Driehoek)
Wereldmarkt
Het is niet alleen door de matige zomer (te koud en te nat) die hiervoor verantwoordelijk is. Op Sommige plekken is de opbrengst prima, maar er zijn ook percelen waar de maïs door structuurproblemen van de grond is ‘verdronken’ en er tot 25 procent minder vanaf komt.De belangrijkste prijsopdrijvende factor is de wereldmarkt voor graan, waaraan de prijzen voor maïs is gekoppeld. “Een misoogst van korrelmaïs in de Verenigde Staten (40% minder aanbod) heeft de prijzen sterk opgevoerd. En dat werkt door naar de prijzen in ons land.”
Een meer regionaal maar niet minder opmerkelijk fenomeen is de groeiende vraag vanuit Duitsland, waar eigenaren van biovergistingsinstallaties maïs opkopen in Nederland. Aan de andere kant van de grens staan een reeks vergisters en op dit moment zien de exploitanten maïs als een goed product om die installaties te voeden. Eerst ‘stroopten’ de Duitse eigenaren van een vergister Noord-Limburg af en nu zijn ze ook actief in het Land van Cuijk. “Zelf ben ik niet benaderd, maar ik hoor wel dat het gebeurt”, stelt Stevens.
Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de Duitse overheid, die af wil van kernenergie en massief inzet op alternatieven energiebronnen als windenergie, zonnestroom en biovergisting. “Of de Duitse vraag naar maïs het structureel is, dat is maar de vraag. Want als maïs te duur wordt, wordt het rendement van een vergister gedrukt en kiezen ze voor andere grondstoffen.”
Melkveehouders, die graag snijmaïs aan de koeien voeren, zien de kosten oplopen. Zeker als ze zelf een tegenvallende oogst hebben en voer moeten aankopen. Voor regionale telers die het moeten hebben van de verkoop van maïs, zoals Peter Stevens, is het prijseffect gunstig en lijkt maïs het ‘geld goud’. “Dit is een goed jaar, maar dat zegt niets over de toekomst. We hoeven ons echt niet rijk te rekenen.”
Bron: De Maas Driehoek / Kliknieuws
Geplaatst door: Geert van Raaij