Brabant toch op WK Brazilië
Brabant toch op WK Brazilië: Arold Arts uit Vortum-Mullem wil z'n spandoek op TV
VORTUM-MULLEM - De oplettende voetballiefhebber is al jaren bekend met zijn werk. Arold Arts uit Vortum-Mullem heeft eigenhandig zijn dorp op de kaart gezet met zijn VORTUM-spandoek. Sinds 1988 hangt de Oranjesupporter het befaamde spandoek op bij wedstrijden in de hoop dat dit te zien zal zijn op televisie. “Nu valt het op als we er niet bij zijn.” Vraag is of het spandoek het stadion van Salvador in mag.Ook in Brazilië is Arnold Arts van de partij. Hij heeft een kaartje weten te bemachtigen voor de eerste wedstrijd tegen Spanje. Daarna vliegt hij weer naar huis. Mocht Nederland echter de achtste finale halen dan is hij weer van de partij. “Tot en met de finale heb ik kaarten geregeld.”
Voorbereiding begon vorig jaar al
Er komt veel bij kijken om een spandoek op televisie te krijgen. “In principe ben je overgeleverd aan de FIFA. In sommige stadions mag je geen spandoeken ophangen, in andere weer wel. Hier zijn ook richtlijnen aan verbonden. Zo mag een spandoek maar 2x1 meter zijn. Mijn VORTUM-spandoek is 5x1 meter. Daarom heb ik voor de zekerheid ook kleinere spandoeken gemaakt, eentje met VOR en eentje met TUM. Ook moet je al eerste in het stadion zijn, omdat anderen je voor kunnen zijn.“
In 2013 begon Arts met zijn WK-voorbereiding. “Toen werd in Brazilië de Confederations Cup gespeeld en heb ik alle wedstrijden opgenomen. Zo weet ik precies waar ik in het stadion van Salvador kom te zitten tijdens de eerste wedstrijd van Nederland. Dat is in vak 210 en dat heb ik ook gezien op de beelden. Dan weet ik al dat ik met mijn spandoek in beeld kan komen.”
Grote vraag dit jaar is of het spandoek tijdens Nederland-Spanje te zien zal zijn. Vlak voor vertrek kreeg Arts een e-mail van z'n reisorganisatie met een onheilspellende boodschap. "Spandoeken zijn er verboden, lees ik. Dat is een enorme domper", zegt Arts. "Maar ik ga er van allles aan doen om 'm toch in het stadion te krijgen. Alles binnen het legale, natuurlijk."
'Vortum-Mullem kan wel wat aandacht gebruiken'
Arts kreeg het idee toen hij naar voetbalwedstrijden op televisie keek. "Daar hangen altijd wel spandoeken van plaatsen en ik begon na te denken of ik dat ook met Vortum-Mullem kon doen. We zijn maar een klein dorp met zo'n zevenhonderd inwoners en kunnen wel wat aandacht gebruiken." Zijn eerste wedstrijd was Nederland - Engeland op het EK in 1988 in Duitsland. "Uiteindelijk wonnen we het EK, dat was een topjaar."
Inmiddels heeft Arts hij ruim tweehonderd interlands bijgewoond. Zijn mooiste interland was tussen Nederland en Brazilië in 2010 op het WK. "Toen kwamen we op een 1-0 achterstand, maar wist Oranje alsnog met 2-1 te winnen. Ik had veel moeite om er op tijd te komen, omdat ik vertraging had met een binnenlandse vlucht maar ik was er uiteindelijk toch bij. Heerlijk."
'Flink sparen'
Meegaan met het Nederlands Elftal is geen goedkope hobby. "Ik heb geen vrouw en kinderen en daardoor heb ik gelukkig wel wat geld over. De wedstrijden in Nederland bezoek ik altijd met mijn vriend Huub Toonen uit Boxmeer, maar die is er in het buitenland nooit bij. Dat is te prijzig. Maar ja, wie spaart die heeft wat."
Inmiddels volgt heel Vortum-Mullem de verrichtingen van Arts op de voet. "In het begin kreeg ik heel veel positieve reacties. Nu is het gewoon geworden en valt het pas op als ik er niet bij ben en er geen spandoek te zien is."
'VORTUM in de finale?'
Of we het VORTUM-spandoek tijdens de WK-finale kunnen bewonderen, is geheel afhankelijk van de prestaties van het Nederland Elftal. Arts hoopt op het beste, maar denkt het moeilijk gaat worden. "Spanje is sowieso een hele zware tegenstander. Tegen Australië winnen we wel, maar Chili wordt een uitdaging. De ploeg speelt bijna een thuiswedstrijd en dat hebben we nog niet gewonnen."
Meer media bij dit nieuwsbericht:
Bron: Omroep Brabant
Geplaatst door: Geert van Raaij