Voorlichtingen ‘Veilig Thuis"

Publicatiedatum: Woensdag 25 mei 2016

 
KBO-Brabant en KBO Cluster Plus gemeente Boxmeer organiseren, in samenwerking met onze KBO-afdelingen Overloon en Boxmeer,  voorlichtingsbijeenkomsten  ‘Veilig thuis’.
 
De voorlichting wordt verzorgd door Mw. Eva Geelen, beleidsmedewerker KBO-Brabant.
 
De bijeenkomsten vinden plaats op 6 juni a.s. van 10.00 tot 12.00 uur in de Pit in Overloon en
daarna van 14.00 tot 16.00 uur in Hotel-restaurant Riche (aan de Steenstraat) in Boxmeer.
 
Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen, helaas ook als ze kwetsbaarder worden. In 2011 woonde nog maar 14% van de tachtigplussers (!) intramuraal (d.w.z. binnen een ziekenhuis of een andere zorginstelling) en dat percentage zal nog verder dalen. Bij jongere leeftijdsgroepen is het percentage nog aanzienlijk lager. Het overheidsbeleid is er op gericht senioren zo lang mogelijk thuis te laten wonen.
De meeste ouderen willen natuurlijk ook zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
Het is daarom juist nu van belang te weten wat u als oudere zélf kunt doen om uw eigen veiligheid in en om het huis te bevorderen.
 
De bijeenkomsten  ‘Veilig Thuis’ gaan over de volgende onderwerpen:
•        Woninginbraak / Inbraakpreventie / woningoverval
•        Babbeltruc
•        Ontspoorde zorg / financiële uitbuiting
 
Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor álle geïnteresseerde senioren. Dus ook ouderen die geen lid zijn van een ouderenorganisatie zijn welkom. U hoeft zich niet vooraf op te geven voor deze informatiebijeenkomsten, en ze zijn gratis.
 
Wat zijn goede anti-inbraaktips en hoe bescherm je jezelf tegen de babbeltruc? Ook is er aandacht voor het fenomeen ontspoorde zorg. Veel mantelzorgers zijn overbelast. Niet zo gek als u weet dat er nu al 2 miljoen Nederlanders zijn die acht uur per week of meer aan mantelzorg besteden. Mantelzorg overkomt je, de zorgvraag neemt toe en is er altijd. In die omstandigheden kan zorg ontsporen. In deze bijeenkomsten leert u hoe u ontspoorde mantelzorg herkent en voorkomt. En vooral: wat u kunt doen als het fout gaat.
 
De bijeenkomsten zijn interactief en worden ondersteund met een presentatie. Inspelend op de lokale actualiteit op dit terrein worden deelnemers aan het denken gezet over hun eigen rol ten aanzien van de veiligheid thuis. Ook wordt de vertrouwenspersoon Veilig Thuis van de ouderenorganisaties – de Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant – VBOB geïntroduceerd.
 
Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen vanuit het publiek, als ook het uitwisselen van ervaringen.
Na afloop ontvangt u relevant informatiemateriaal en een afdruk van de presentatie.
 

Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem

Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen

Terug naar nieuwsoverzicht

De Dorpsraad Vortum-Mullem dankt onderstaande sponsoren: