Virtuele spreekkamer: medisch specialist vaker in de huiskamer
Met de opening van het virtual hospital bij Maasziekenhuis Pantein, zet het ziekenhuis een nieuwe stap in de online dienstverlening aan patiënten. Dankzij de virtuele spreekkamers verbindt het ziekenhuis de zorg meer met thuis en verschijnt de dokter vaker ‘in de huiskamer’. Het is een aanvulling op het app- en beeldcontact dat het ziekenhuis al geruime tijd inzet.
Extra service sluit beter aan op dagelijks leven
Bestuursvoorzitter Pauline Terwijn is blij met deze nieuwe stap. ‘De virtuele spreekkamers zijn waardevol voor de inwoners. Patiënten hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis toe. De grootste ‘winst’ is er voor mensen met een chronische aandoening. Zij komen relatief vaak naar het ziekenhuis. De belasting van ziekenhuisafspraken op werk, school en privéleven is voor hen extra groot. Als een deel van hun afspraken via de virtuele spreekkamer kan plaatsvinden, dan geeft dat mensen meer vrijheid. Voor bepaalde afspraken zullen mensen uiteraard naar het ziekenhuis moeten komen, maar thuis kan er ook steeds meer. Het mooie is dat medisch specialistische zorg vanuit het ziekenhuis dankzij virtueel contact ook beter verbonden kan worden met de zorg thuis waarin de wijkverpleging van Pantein samen met de huisarts een belangrijke rol speelt.’
Ook een plus voor zorgverleners
Voor de dokters zijn de nieuwe virtuele spreekkamers een plus, aldus Yolande Mansveld, ziekenhuismanager Maasziekenhuis. ‘Dokters kunnen via het virtual hospital gebruik maken van een compacte spreekkamer met goede online verbinding en dubbele beeldschermen. Dokter en patiënt kunnen elkaar zien en de dokter kan tegelijk de medische gegevens, onderzoeksresultaten of metingen, bijvoorbeeld via apps, bekijken. Dat is natuurlijk een voorwaarde wil je ervoor zorgen dat het online consult zo goed mogelijk lijkt op een consult in het ziekenhuis. Ook de verpleegkundig specialist kan via de virtuele spreekkamer vooraf ingevulde vragenlijsten online met de patiënt bespreken. Ook kan dan bekeken worden of een bezoek aan het ziekenhuis verstandig is, of dat de virtuele spreekkamer een goede optie is.’ Het ziekenhuis verwacht dat circa 20 a 25 procent van de afspraken via de virtuele spreekkamer kan plaatsvinden. Een mooie bijkomstigheid is dat dankzij dit initiatief meer spreekkamers in het ziekenhuis beschikbaar blijven voor patiënten die echt gezien moeten worden.
Aanvulling op de online service
Het ziekenhuis zet al enige tijd de BeterDichtbij in voor app- en beeldcontact met de dokter. Deze service is vooral bedoeld voor de vergeten vraag die even tussendoor moet. Het Maasziekenhuis breidt dit nu uit met een volledig digitaal consult tussen dokter en patiënt. Daarvoor reserveren we de volledige tijd die ook in het ziekenhuis zou worden aangehouden. Het ziekenhuis ziet dit als een mooie ontwikkeling, passend bij toekomstgerichte en moderne zorg.
Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem
Geplaatst door: Marjan Jakobs - Versteegen