KBO
K.B.O. Vortum-Mullem op bezoek bij Bakker Arts in Ottersum
Op zaterdag 29 juni jl. zijn we met 15 personen op bezoek geweest bij Bakker Harry Arts uit Ottersum. Bakker Arts is heel duurzaam, maar dat deze bakker ervaring had met het tonpoaten was wel heel uitzonderlijk , maar ook heel goed merkbaar tijdens ons bezoek.
Bij aankomst was het even wachten, “ Harry was zich aan het omkleden”. Na 10 minuten start Harry met zijn verhaal, beginnend bij de historie van zijn bakkerij en naar bleek een echt familiebedrijf, want ook nu werken 2 zoons in de familiebakkerij. Samen met je gezin de bakkerij runnen dat deden zijn ouders en dat deed Harry die het stokje heeft overgedragen aan zijn zoons. Op bijna elke foto zie je het gezin in de bakkerij of winkel.
Ondertussen dat bakker Harry zijn verhaal doet, aangevuld met een flink portie anekdotes liet ik mijn blik door de bakkerij gaan. Mmm, geen lopende banden, geen automatische mixers of klopmachines. Nee deze bakker beoefend het vak zoals het hoort bij ambachtelijk brood en banket. We merkten wel dat gezien Harry zijn leeftijd hij toch meer tijd gebuikte voor zijn hobby ( het museum).
Tijdens de koffie, wat de start was in zijn museum werden we met zachte drang verzocht om twee stukken Limburgse vlaai te nuttigen en met een flinke dot slagroom. “Doe maar genoeg erop, als het op is haal ik nog meer uit de koeling”. Duurzaam, dat is wat we momenteel tien tallen malen per dag horen of lezen in de krant. De duurzaamheid van deze bakkerij blijkt als Harry verteld, dat van het overgebleven wit brood, de bakkers frietjes worden gemaakt, om verkocht te worden als aanvulling bij soepen en salades of zo bij de borrel. Al het bruin brood word weer week gemakt met water en kan dan weer met een norm van 5% toegevoegd worden aan het nieuw te bakken brood. Veel overhouden is volgens Harry niet goed want je moet weten wat de klant wil en wat je niet goed verkoopt daar moet je ook niet te veel van bakken.
De rondleiding liep van uit de winkel door de bakkerij, door het magazijn naar het museum wat bestond uit 5 of 6 ruimtes vol met bakkersbenodigdheden of wat daar mee in verband stond. Het museum bevatte alles wat je maar kan bedenken op bakkersgebied, bakblikken ik schat 500, hand snijmachines, beslagkommen, etc. etc. alles wat een bakkerij ooit gebruikte om het eindproduct te kunnen realiseren. En zoals de bakker vroeger ook al had was hij de kruidenier van het dorp. Plotseling kregen de mannen even het verzoek om het winkeltje te verlaten want bakker Harry wilde wat laten zien aan de dames. Van de oude sunlight zeep tot en met benodigdheden voor het vrouwelijk ongemak, liet Harry een product zijn met het opschrift “CONDOOMREINIGER” . Een van onze leden maakt toen de opmerking: Ooo die gooide ik vroeger altijd weg. Wat er echt in het doosje zat zal ik u niet gaan vertellen. Wellicht dat u ook een keertje wil gaan kijken.
Sommigen van ons zijn ook nog naar de bovenetage van het museum geweest. Ook daar was het een lust voor het oog want zelfs het vrouwelijk schoon had de bakker netjes uitgestald en gepresenteerd in een antieke gebaksdoos met een plastic venster.
Wat heel erg op viel was dat aan de spraakwaterval geen eind kwam, en ik denk dat het voor Harry geen enkele moeite kost om er zo nog een uur bij te l…….en.
Tevreden en nagenietend hebben we afscheid genomen van Harry Arts uit Ottersum, bakker in hart en nieren, een bevlogen man die het bakker vak verstaat en ook uit draagt.
Als jonge B.V.O. er kan ik u vertellen dat het zeker de moeite waard is voor onze jongsten leden om mee te gaan naar een volgend uitstapje. Het is leuk, je doet wijsheid op, ziet zaken terug uit je jeugd en het ontspant en je bent een steun voor onze oudsten, dus: Ik zie jullie graag op een volgend uitstapje!
Groet,
Voorzitter Bond van Ouderen afdeling Vortum-Mullem.
Cor Deenen
Bron: Dorpsblad Vortum-Mullem
Geplaatst door: Marjan Versteegen